Groene asperges met mosterdsaus

groene-asperges-mosterdsaus

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 800 g groene asperges
  • 800 g aardappelen
  • enkele takjes peterselie
  • 500 g gerookt varkensgebraad
  • 2 el gezonde margarine
  • 1 vetarm groentebouillonblokje
  • 1 el mosterd
  • 5 ml witte wijnazijn
  • 250 ml plantaardige roomvervanger, verlaagd in vetgehalte
  • Maïzena Expresse voor witte sauzen

Bereidingswijze:

Was de groene asperges, en kook ze gaar in water waarin je een vetarm groentebouillonblokje oplost.
Giet de asperges af en laat uitlekken.
Schil de aardappelen, kook ze beetgaar en giet ze af.
Verwarm een oven voor op 180°C.
Laat 2 el gezonde margarine smelten in een pan en bak hierin het varkensgebraad (laat langs alle kanten dichtschroeien).
Zet het vlees in een ovenschotel gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Draai het gebraad om, verlaag de temperatuur naar 150°C en bak nog eens 45 minuten. Door het vlees op lagere temperatuur te garen blijft het vlees veel sappiger en droogt het minder uit.
Meet met een vleesthermometer de kerntemperatuur van het vlees:

  • bij 67°C kerntemperatuur is het vlees rosé
  • bij 69°C kerntemperatuur is het vlees doorbakken
  • bij 75°C kerntemperatuur is het vlees volledig gegaard


Haal het gebraad uit de oven en laat nog 15 minuten uit de oven nagaren onder aluminiumfolie alvorens te versnijden. Tijdens het nagaren zal de temperatuur in de kern nog 1 tot 2 graden stijgen.
Doe de witte wijnazijn, de roomvervanger en de mosterd in een steelpannetje en laat doorkoken.
Bindt de mengeling met Maïzena Expresse voor witte sauzen tot een lichte mosterdsaus.
Versnij het gebraad in plakjes en verdeel de plakjes over de vier borden.
Verdeel de uitgelekte groene asperges over de vier borden.
Overgiet de asperges een beetje met de mosterdsaus.
Verdeel de gekookte aardappelen over de vier borden.
Was de peterselie, versnipper deze fijn en werk hiermee het gerecht af.
Laat het smaken.

Download dit recept
klok

Bekijk hier mijn consultatie-uren